Sukulent Bakımı

Sukulent Bakımı

Sukulent bakımı; kaktüs familyasına ait bir bitkidir. Teraslarda, dikey veya kaya bahçe diye tabir edilen alanlarda kolaylıkla yetişebilir. Farklı renkte ve büyüklükte yapraklara vardır ve su tutma kabiliyeti yardımıyla uzun süre susuz yaşayabilme yetisine sahiptir.

Sukulent bakımı nasıl yapılır?

Sukulent sıcak iklim bitkileri arasında yer almaktadır. Sıcak olan ilkbahar ve yaz aylarında gelişimini tamamlar. Soğuğa karşı oldukça hassas olan sukulent bitkisi kış aylarında 20-30 günde bir sulanması yeterli olacaktır. İçerisinde fazla su depo edebildiği için fazla sulama gerektirmez. Bu özelliği ile evlerde en rahat yetiştirilen bitkiler arasında yer almaktadır. Sukulent bitkisi direkt güneş ışığını sevmez ve ihtiyaç duymaz. Hem bahçelerde hem de ev ortamında saksı içerisinde  rahatlıkla yetiştirilebilir. Aydınlık ya da yarı aydınlık ortamları sever. Dikkatli olunması gereken bir diğer husus ise güneş ışığı altında sararma ihtimali artar. Bu sebeple bitkinizi direkt güneş ışığından sakınmanızı öneririz. Fazla sulandığı zaman çürüme riski artar bu yüzden sadece yapraklarının ıslatılması sukulent bitkisi için en idealidir.

Sukulent nasıl ekilir?

Sukulent bitkisi radyasyon toplama özelliği bulununan bitkiler arasında yer almaktadır. Bu bitkinin ekimi oldukça kolaydır. Bitkinin boyutuna uygun olan bir saksı seçilip toprakla doldurulur ve bitki saksıya yerleştirilir. Saksının bütün alanlarını toprakla doldurmak oldukça önemlidir. Çünkü bitki köklerinden hava alır ise formu bozulabilir. Dikim için en ideali iri taneli ve geçirgenliği yüksek çakıllı topraktır. Sukulent iki haftada kök salacaktır. Haftada bir kez az miktarda sulamak bitkinizin gelişimi için yeterli olacaktır. 16-18 derecelik bir ortamda yerleştirilmesi gereken bitki, türüne göre çiçek açarak muhteşem bir güzelliğe kavuşur.

 

 

Sukulent nasıl çoğaltılır?

Sukulent bitkisi bir çok yöntemle çoğaltılabilir. Yapraklar, tohumlar veya kökleri ayırma gibi yöntemlerle çoğaltılabilen sukulent bitkisi, kolalıkla yeniden filizlenmeye başlar. Kış ayı için en uygun olan yöntem toum yöntemidir. İlkbahar ayı için en uygun yöntem ise kökten ayırma yöntemi olmakta birlikte oda sıcaklığında yapılması tavsiye edilir.

Yaprak yönteminde ise sağlam bir yaprağı gövdeden alarak toprağın üzerine bırakmak yeterli olacaktır. Sukulent bitkisinin altı delik saksılarda ya da çakıl taşlı cam fanuslarda yetiştirilmesi gerekmektedir. Bitkinin toprağının üzerine konulan volkanik taşlar bitki için büyük önem taşır. Bu taşlar sayesinde nem artışını azalarak yapraklarda mantar oluşumunun önüne geçilebilir.

No Comments

Post A Comment