Sümbül Bakımı

Sümbül Bakımı

Sümbül Bakımı

Sümbül (Hyacinthus)

Sümbül bakımı; sümbül bitkisi soğanlı kök yapısına sahip bir bitkidir. Güzel kokusu ve pembe, mor, lila gibi renk seçenekleri ile herkesin seveceği bitkiler arasında yer almaktadır.

Sümbül Bitkisinin Bakımı

Sümbül bitkisi direkt güneş ışığını sevmez bu sebeple gün ışığı alması yeterli olacaktır. Ferah ve aydınlık ortamları seven sümbül bitkisinin çok soğuk ve ya sıcak ortamlarda bırakılmaması gerekir. 14-15 derecenin altındaki sıcaklıklarda bulunması tavsiye edilmez. Sümbül bitkisinin toprağı nemli, kumlu ve gevşek yapıda olmalıdır.

Sulama

Sümbül bitkisinin kış aylarında ki soğuk havalardan korunması gerekmektedir. Bu mevsimlerde susuz bırakılmaması gerekmektedir. Yaz mevsiminde ise haftada en az iki üç kere sulanması yeterli olacaktır. Suyun bitkinin her kısmına ulaşmasını kolaylaştıracak bir saksıda bulunmalıdır. Sümbül bitkisinin sulamasında ki en önemli husus sulama sonrasında bitkinin tabağında su kalmamasıdır. Toprağın emebileceği kadar su verilmelidir. Bitki ona fazla gelen suyu dibine salar. Bu durum olmadan azar azar ama sık sık su verilmelidir. Sulamalar aynı gün ve aynı miktarda yapılır ise bitki için en sağlıklı sulama yapılmış olacaktır. Bu sebeple ihtiyaç duyulmadığı sürece bitkinin sulamada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir. Bitkiye musluktan alınan soğuk su verilmemelidir. Vereceğimiz suyun oda sıcaklığında olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Gerekmedikçe ve sık sık saksı değiştirmek ve ya sümbüle büyük gelecek saksılara ekilmesi bitkinin gelişmesini engeller ve durdurur. Bu sebeple bitkinin ekileceği saksı boyutuna dikkat edilmelidir.

Sümbül Ne Zaman Ekilir? Sümbül Çiçeği Ne Zaman Açar?

Sonbahar başlarında sümbül soğanı filizlenmeye başlar. Bu yüzden bitkinizi sonbaharda ekebilirsiniz. Genel olarak her mevsim ekilebilir ama tavsiye edilen mevsim sonbahar başlarıdır. Sümbül soğanınızı boyunun 2 boy derinine denk gelecek şekilde ekebilirsiniz. Eğer bitkinizi sonbahar ve ya kış aylarına denk gelen zamanlarda diktiyseniz dikme işlemini bitirir bitirmez sulamanız gerekmektedir. Daha sonralarda ise toprak nemli kalacak şekilde sulama yapmaya devam etmeniz gerekmektedir.

Sümbül Nasıl Çoğaltılır?

Sümbül bitkisinin çoğaltılması için iki yöntem vardır. Bu yöntemlerden ilki köklerinden ayırma yöntemdir. Bu yöntemde kökten çıkan çiçeğin uzantıları dikkatlice sökülerek başka bir saksıya ekilerek yapılır. Bu hem en basit hem de çabuk sonuç veren bir yöntemdir. İkinci çoğaltma yöntemi ise tohumla çoğaltılmasıdır. Sümbül tohumu çok kolay çimlenen bir tohum çeşididir. Fakat çimlenen sümbülün çiçeklenecek kadar büyümesi uzun zaman alır. Bakım şartlarına uyulması durumunda en iyi ihtimalle 3 yılda; iyi bakılmadığı takdirde 6-7 yılda çiçeklenir. Tohumları ekmek için yaz sonunu beklemeniz tavsiye edilir. Sümbül soğanını toprağın 1cm altına gömerek can suyunu vermeniz ve rüzgar alan serin ve gölgeli bir yerde bekletmeniz ekim işleminde en uygun ortamda olarak görülür. Eğer serinlik olmazsa tohumlar kolay kolay çimlenmez. O sebeple serinlik olması önemli çimlenme için önemli bir husustur.

Tohumlar çimlendikten sonra saksınızı daha sıcak, güneşli bir yere almanızı tavsiye edilir. Sümbülleriniz yetişmeye başladıkça onları açık alanda tutmanız gelişimleri açısından önemlidir.Sümbül bakımı

No Comments

Post A Comment